2010. január 20., szerda

Fahéjas keksz

40 dkg liszt, csipet só, 15 dkg cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, két evőkanál őrölt fahéj, 1 egész tojás, 25 dkg margarin.
Ebből gyúrtam tegnap este a tésztát, ma pedig következik a sütés....
Minden a szokásos módon :)

Narancsos keksz

Ez szinte teljes egészében a citromos keksz receptje....kicsit azért módosítottam:
40 dkg liszt került bele, valamint tojásból csak 1 egész és persze a citrom helyett egy narancs héja reszelve és a felének a leve...
Ez is kis virág formát öltött...és amíg sült, nagyon fincsi illatok terjengtek a lakásban:)))...nem csoda, hogy az ember megégeti a száját....

Nesquik kakaós keksz

A receptet itt találtam. Mindenből annyit tettem bele, amennyit a recept ír, valamint én a szokásos módon készítettem el.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipet só, 1 csomag sütőpor, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál instant cukrozott kakaópor, 1 egész tojás, 15 dkg vaj.
Én szívecskés alakúra szaggattam, éppen 100 db kis kekszem lett. Nagyon puha, omlós, finomság:)))

Mákos, citromos keksz

Ez szinte teljes egészében megegyezik a citromos keksz receptjével, annyi módosítással, hogy a lisztből elvettem kb. két evőkanálnyit és helyette tettem bele ennyi darált mákot....

Keksz, ahogy én készítem...

Mivel elég sok kekszet gyártottam és gyártok majd, nem írom le mindegyiknél az elkészítés menetét, mert én ugyanúgy készítem mindegyiket, csak a hozzávalók módosulnak, az ízesítéstől függően....
Vagyis: nagyobb tálba teszem először a szárazanyagokat, majd a tojást(-okat) és az olvasztott vajat. Robotgéppel jól összekeverem, utána kézzel átgyúrom és egy kis pihentetés után lehet különböző formákra szaggatni (én általában este begyúrom, másnap pedig szaggatom és sütöm...).
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Általában kettéveszem a tésztát, majd a maradék, leeső darabok is begyúrásra, nyújtásra kerülnek a végén...Mikor az első adagot szaggatom, a sütőt bekapcsolom.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kekszeket, majd az előmelegített sütőben világosra sütöm. Nem kell keményre sütni, még puha mikor kiveszem a sütőből.
Amíg az első adag sül, kiszaggatom a többit is, majd sorban kisütöm.....
A sütőpapíron hagyom kihűlni, és utána fémdobozba teszem.

Müzlis keksz

A párom kitalálta, mi lenne ha az otthon lévő gyümölcsös müzlikeverékből tennék a keksztésztához... Gondoltam, miért ne? Ha már próba, volt otthon még egy kis graham lisztem, pont elég egy adag kekszhez, és azzal készítettem el az alábbi verziót:
40 dkg graham liszt, csipet só, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg natúr, cukrozatlan gyümölcsös müzli keverék (nálam ez sima penny-s volt), 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 25 dkg margarin.
Innentől kezdve a gyúrás, sütés a szokásos módon történt....
Meg kell mondjam, nagyon finom, omlós, egészséges keksz "született" egy hirtelen felvetésre!!!
Ebből az adagból nekem ismét három tepsire való, kb. 100-110 db kerek kekszem lett.

Citromos keksz

50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1/2 csomag sütőpor, csipet só, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja és leve.
A hozzávalókat egy nagy tálba öntöm, először a szárazanyagot, majd a tojások és az olvasztott vaj. Robotgéppel jól összekeverem, utána kézzel átgyúrom és egy kis pihentetés után lehet különböző formákra szaggatni (én például most kis margarétákat készítettem, kb. 115 db lett).
Mikor az első adagot szaggatom, a sütőt bekapcsolom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kekszeket, majd az előmelegített sütőben világosra sütöm. Nem kell keményre sütni, még puha mikor kiveszem a sütőből. Amíg az első adag sül, kiszaggatom a többit is, majd sorban kisütöm (nekem ebből az adagból három tepsire való keksz lett).
A sütőpapíron hagyom kihűlni, és utána fémdobozba teszem. Elméletileg így jól tárolható....csak hát ugye mindig rájár valaki :))))

Rég voltam....

Elkapott a keksz sütési mánia....Több okból is elkezdtem házi kekszet sütögetni. Először is, mert minden reggel a kávénkhoz kell egy kis keksz....Így még olcsóbb és változatosabb finomságok kerülnek a kávé mellé, és legalább az ember tudja, mi van benn...
Bár az olcsóság azért kicsit megkérdőjelezhető, ha az ember lánya szinte kétnaponta sütögeti a kekszet, merthogy annyira finom :)))