2009. november 3., kedd

Zabpelyhes süti

15 dkg zabpehely, 10 dkg finomliszt, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teásaknál szódabikarbóna, csipet só, 10 dkg csokoládé, 15 dkg puha vaj, 6 dkg barna cukor, 6 dkg kristálycukor, 1 egész tojás.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és a tojást, jól összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanálnyi halmokat teszünk, kicsit ellapogatjuk. Előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 10-15 perc alatt sütjük, szárítjuk. Ha kihűlt, akkor szedjük tányérra, mert melegen könnyen törik!

2009. november 2., hétfő

Töltött fonott kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 4 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál étolaj, 3 tojás sárgája.
Kalács tésztát készítünk, 6 egyenlő részre osztjuk és tepsi nagyságúra kinyújtjuk (keleszteni nem kell).
Töltelék: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 1 csomag vaníliás cukor.
Ezeket jól összedolgozzuk.
A hat lapot ezzel a töltelékkel megkenjük, majd feltekerjük őket és kettőt-kettőt összefonunk. Zsírozott tepsibe helyezzük a három fonatot és tojássárgával megkenjük. Most hagyjuk kelni egy órát, majd forró sütőbe sütjük.

Mákos süti

Középső tészta: 5 tojás, 25 dkg kristálycukor, 5 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 1,5 kávéskanál sütőpor, 25 dkg darálatlan mák.
A hozzávalókból piskótatésztát sütni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük egyenként a sárgáját, cukrot és a sütőporral elkevert lisztet hozzáadagoljuk, majd a darálatlan mákot is belekeverjük. Előmelegített sütőben, sütőpapírral borított tepsiben sütjük.
Alsó és felső lap: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál lágy méz, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, két részre osztjuk. lisztezett tepsi hátán külön-külön sütjük.
Krém: 3 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 35 dkg margarin, 2 csomag vaníliás pudingpor, 7 dl tej.
A tejben felfőzzük a pudingot a vaníliás cukorral. A margarint a porcukorral és a tojássárgákkal jó habosra kikeverjük. Ha kihűlt a pudingos krém, a kettőt jól összedolgozzuk.
Teteje:
10 dkg durvára vágott diót 1 kanál kristálycukorral kb. 1 evőkanál vajon jól átpirítunk.
Összeállítás:
Az alsó tésztalapra rákenjük a krém felét, ere tesszük a mákos piskótát, majd a maradék krém - egy keveset kiveszünk belőle. Erre a felső lap, amit a kivett krémmel megkenünk és erre szórjuk a pirított diót.
Nagyon kiadós :)