2009. október 27., kedd

Hamis marcipán

75 dkg cukrot 2 dl tejben gyöngyözésig főzzük. A tűzről levéve belekeverünk 25 dkg lisztet, majd gyenge tűzön főzzük kb 20 percig. Ezután hozzákeverünk 25 dkg vajat és 1/2 mandulaaromát.
Laposabb tálra, tepsibe szedjük, elterítjük, kihűtjük. tetszés szerint szeleteljük, esetleg formázzuk...

Császármorzsa

1/4 l tej, 2 egész tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 7 evőkanál búzadara, 7 evőkanál liszt és ízlés szerint mazsola. Ezeket jó alaposan összekeverjük, kb egy órát állni hagyjuk. Majd egy nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, ráöntjük a masszát, kicsit sütjük, majd daraboljuk, kevergetjük és készre sütjük.
Házi sárgabarack lekvárral és egy kis porcukorral szeretjük :)

Madártej

Hozzávalók: 1 l tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál cukor.
Elkészítés: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Közben a tejet felforraljuk, ebbe kanállal beleszaggatjuk a felvert fehérjét és kifőzzük (meg is kell fordítani), félre tesszük. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd a forró tejbe öntjük és felfőzzük.
Tálba öntjük, rátesszük a kiszaggatott habot és lehűtjük.
Elkészítettem a csokis verziót is, egészen más ízvilág, érdemes kipróbálni :)

"Milka" csoki

1/2 kg porcukrot, 5 csomag vaníliás cukrot, 2,5 dl tejszínt és 10 dkg vajat jól felforralunk. Levesszük a tűzről és hozzákeverünk 4 evőkanál cukrozatlan kakaóport és 27 dkg tejport. Ezt így újra felforraljuk. Ezután laposabb tepsibe, tálba rakjuk és jól lehűtjük, majd tetszés szerinti szeleteket vágunk belőle.

Keksztekercs - vajkrémmel

30 dkg darált háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 5 evőkanál fekete kávé, 2 dkg darált dió, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor. Ezeket jó alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Én ezt a műveletet két folpack közt szoktam végezni, így semmi nem ragad és nem maszatol! A kinyújtott tésztát az alábbi krémmel töltjük: 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral jó habosra kikeverünk. Ezután feltekerjük, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük (pár óra mindenképpen kell neki, én egy estét szoktam hagyni és utána lehet szeletelni).

Erzsi-szelet

Érdekessége a diós tészta az ostyalapos aljon...
Tészta: 6 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot, majd 4 tojás sárgáját, 20 dkg darált diót, 3 kávéskanál zsemlemorzsát, 1/2 csomag sütőport, 2 evőkanál réteslisztet.
Egy tepsit (gázsütő nagyságú) kibélelünk ostyalappal (készen kapható, sőt ma már kerek lapok is vannak...) erre simítjuk a diós tésztát és előmelegített sütőben sütjük.
Krém: 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk, belekeverünk 2 tojás sárgáját és 2 csomag vaníliás cukrot. 3 dl tejben felfőzünk 2 evőkanál lisztet - kihűtjük. A két krémet alaposan összedolgozzuk és a kisült, kihűlt tésztára kenjük.
Teteje: tortadara vagy csokireszelék.

Puncsos süti

Ebben az az érdekesség, hogy a tészta nem liszttel készül, és szép rózsaszínű lesz...
Hozzávalók: 6 tojás, 21 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 csomag puncs ízesítésű pudingpor, 1 csomag sütőpor.
Ezekből piskóta tésztát készítünk, a fehérjét a végén adjuk hozzá jó alaposan felverve. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben sütjük.
Krém: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukorral jó alaposan kikeverjük, majd hozzákeverünk 3 tojás sárgáját és 1/2 dl rumot (ez elhagyható).
Hab: 3 tojás fehérjét gőz felett 15 dkg porcukorral jó keményre felverjük.
Csokimáz: 3 evőkanál víz, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 20 dkg porcukor - ezeket jó alaposan felfőzni, majd levenni a tűzről és hozzákeverni 5 dkg vajat.
Összeállítás: a kisült és kihűlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd a tésztára simítjuk a tojáshabot, amire végül a csokimáz (hűtés után) kerül.
Nagyon mutatós és rendkívül kiadós sütemény :)

Tipp: csokimáz helyett a tetejére lehet tortadarát vagy csokireszeléket szórni...

Keksztekercs

Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt, 10 dkg "öregre" vágott dió, 35 dkg aprított (nem darált!) háztartási keksz, 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaó.
Mindezeket jó alaposan összedolgozzuk, majd hengerré formázzuk és alufóliába csomagolva jól lehűtjük (kb 1 nap).

Darálós

Ennél a tésztát jó ha előző nap összeállítjuk, mert legalább egy éjszakát pihennie kell...
70 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 4 egész tojást, egy citrom héját, 25 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 25 dkg margarint jól összegyúrunk...és pihentetjük (fóliába csomagolva a hűtőben).
Másnap a húsdarálóra szereljük a formázó sablonunkat és kis adagokban ledaráljuk a tésztát. Kb 5 cm hosszúságú csíkokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, forró sütőben sütjük.
Ha valaki kakaósan szereti, akkor a tésztába kell gyúrni 2 evőkanál cukrozatlan kakaót és még egy evőkanál vizet.
Én ketté szoktam osztani a tésztát, így fele vaníliás lesz, a másik fele pedig kakaós (..és közben jött az ihlet, fahéjas is lehetne, meg talán mákos....).

Diós kevert

Itt érdekesek a mennyiségek, literben vannak megadva...
Nekem van is ilyen mérőedényem, szerintem minden háztartásban megtalálható, úgyhogy nem hiszem, hogy gond lenne a kimérés...
4 tojás sárgáját jól kikeverünk 1/2 l porcukorral. Hozzákeverünk 1 csomag sütőporral elkevert 1/2 l lisztet, 14 evőkanál vizet, fél citrom héját, egy nagy marék aprított (esetleg őrölt) diót, majd hozzákeverjük a tojások felvert habját.
Zsírozott tepsiben, előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.

Kefíres kevert

Hozzávalók: 1 pohár kefír, 1 pohár cukor, 2 pohár liszt, 3 egész tojás, 1 dl olaj, 1 csomag sütőpor, csipet só.
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, olajozott, lisztezett tepsibe öntjük. Megszórjuk gyümölccsel (én magozott meggyel szoktam, de bármilyennel lehet - ízlés szerint) és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Szórt rétes

20 dkg lisztet összekeverünk 20 dkg porcukorral és egy csipet sóval. 10 dkg margarint egy kisebb tepsibe belekenünk és az összekevert liszt több mint felét rászórjuk. Fél kg túrót 10 dkg porcukorral összekeverünk (tehetünk bele mazsolát, magozott meggyet), majd a lisztes keverékre szórjuk, erre pedig a maradék lisztes keveréket tesszük. 4 egész tojást 4 dl tejjel összeturmixolunk, teszünk hozzá 1 csomag vaníliás cukrot vagy fél citrom reszelt héját és 5 dkg olvasztott margarint. Egyenletesen az előbbiekre öntjük, állni hagyjuk (kb 1 óra) és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Én már tortának is elkészítettem...