2009. november 20., péntek

Képviselőfánk

Tészta: 1,5 dl víz, csipet só, 1,5 kávéskanál cukor, 15 dkg liszt, 4 egész tojás, 15 dkg margarin.
A vizet, sót, cukrot és a margarint felforralom, majd állandó keverés közben beleszórom a lisztet. Leveszem a tűzről és egyenként jó alaposan hozzákeverem az egész tojásokat.
Zsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat teszek, forró sütőben sütni, szárítani.
Krém: 3 tojás sárgáját 8 dkg liszttel, 8 dkg cukorral és 1 dl tejjel simára keverni. 4 dl tejet felforralni és a pépet folyamatosan belekeverni, felfőzni. Még melegen belekeverem a 3 tojás keményre felvert(7 dkg cukorral) habját.
A kisült tészták tetejét levágni, belsejüket kikaparni, majd a meleg krémmel megtölteni, tetejét visszatenni.

Amerikai palacsinta - 3

Én általában ezt a verziót sütöm...
12,5 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 3 egész tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1/2 l tej, 50-60 dkg liszt.
Robotgéppel alaposan kikeverni és lehet sütni...

Amerikai palacsinta - 2

10 dkg kukorica liszt, 12 dkg búza liszt, 2 egész tojás, 6 dkg margarin, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, csipet só, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 2-3 evőkanál porcukor, 1/2 l tej.
A hozzávalókat robotgéppel jól keverjük ki, majd lehet is sütni a gofri sütőben (ennek hiányában a hagyományos palacsinta sütőben is lehet, kisebb és vastagabb palacsintákat sütni, mint a hagyományos palacsinta).

Kókuszos tekercs

Tészta: 40 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 2 dkg élesztő (kevés tejben, kis cukorral felfuttatva). Ezekből tésztát gyúrunk, 1/2 órát pihentetjük hűtőben, majd 3 egyenlő részre osztjuk.
Töltelék: 4 tojás fehérjét gőz felett kemény habbá verünk egy csipet sóval, 30 dkg porcukorral. 2 csomag kókuszreszelékkel felfőzzük.
A tésztákat kinyújtjuk, még melegen megtöltjük a krémmel és feltekerjük. Kb két órára betesszük a hűtőbe, majd 1 cm vastag szeletekre vágjuk és zsírozott tepsiben sütjük.

Somlói galuska

3 db piskótalap: vaníliás, diós és kakaós.
Az alap piskótákat készítem 2 tojásból: a vaníliáshoz 1 zacskó vaníliás cukrot keverek, a dióshoz hozzákeverek 2-3 evőkanál darált diót + 1 evőkanál forróvizet, a kakaóshoz hozzákeverek 2 evőkanál sima kakaóport + 1 evőkanál forróvizet.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukor, 2,5 dl víz, 1 dl rum, 1/4 rúd vanília, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja.
Vaníliakrém: 5 dl tej, 4 tojás sárgája, 4 gr liszt, 15 gr zselatin.
Töltelék: 10 dkg dió, 50 gr baracklekvár, 1 teáskanál sima kakaópor, 80 gr mazsola.
Csokoládé öntet: 15 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 dl rum.
Díszítés: 4 dl tejszínhab.
Az alapöntethez a felsorolt hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk és kihűtjük.
A szokásos módon vaníliakrémet készítünk, még melegen hozzáadjuk a kevés vízben feloldott zselatint, kihűtjük.
Elkészítjük a csokoládé öntetet: az apróra tördelt csokoládét a cukorral, vízzel, rummal lassú tűzön forrásig hevítjük, kihűtjük.
A diót megdaráljuk, a mazsolát megáztatjuk.
Tálra tesszük az első piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntettel (egyharmad részével). Megkenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a dió és mazsola felével. Ráhelyezzük a második lapot, amit az öntettel meglocsolunk, majd a maradék vaníliakrémmel megkenjük, a diót és mazsolát rászórjuk. Ráhelyezzük a harmadik lapot, amit a maradék öntettel meglocsolunk. Bevonjuk baracklekvárral, meghintjük kakaóporral.
Egy éjszakát a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átérjenek. Másnap kis kockákra vágjuk, tányérra adagoljuk. A csokoládéöntettel meglocsoljuk, majd tejszínhabot teszünk rá.

Túrótorta

Kész piskótalap közé kell tenni az alábbi krémet.
1 csomag citromos pudingot 4 dl tejben 10 dkg cukorral felfőzünk, belekeverjük 1 citrom reszelt héját. Ha kihűlt, hozzákeverünk 10 dkg vajat, 375-400 gr túrót valamint az 1 votrom levét. Ízlés szerint rumba áztatott mazsolát is keverhetünk hozzá.