2009. november 20., péntek

Somlói galuska

3 db piskótalap: vaníliás, diós és kakaós.
Az alap piskótákat készítem 2 tojásból: a vaníliáshoz 1 zacskó vaníliás cukrot keverek, a dióshoz hozzákeverek 2-3 evőkanál darált diót + 1 evőkanál forróvizet, a kakaóshoz hozzákeverek 2 evőkanál sima kakaóport + 1 evőkanál forróvizet.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukor, 2,5 dl víz, 1 dl rum, 1/4 rúd vanília, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja.
Vaníliakrém: 5 dl tej, 4 tojás sárgája, 4 gr liszt, 15 gr zselatin.
Töltelék: 10 dkg dió, 50 gr baracklekvár, 1 teáskanál sima kakaópor, 80 gr mazsola.
Csokoládé öntet: 15 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 dl rum.
Díszítés: 4 dl tejszínhab.
Az alapöntethez a felsorolt hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk és kihűtjük.
A szokásos módon vaníliakrémet készítünk, még melegen hozzáadjuk a kevés vízben feloldott zselatint, kihűtjük.
Elkészítjük a csokoládé öntetet: az apróra tördelt csokoládét a cukorral, vízzel, rummal lassú tűzön forrásig hevítjük, kihűtjük.
A diót megdaráljuk, a mazsolát megáztatjuk.
Tálra tesszük az első piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntettel (egyharmad részével). Megkenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a dió és mazsola felével. Ráhelyezzük a második lapot, amit az öntettel meglocsolunk, majd a maradék vaníliakrémmel megkenjük, a diót és mazsolát rászórjuk. Ráhelyezzük a harmadik lapot, amit a maradék öntettel meglocsolunk. Bevonjuk baracklekvárral, meghintjük kakaóporral.
Egy éjszakát a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól átérjenek. Másnap kis kockákra vágjuk, tányérra adagoljuk. A csokoládéöntettel meglocsoljuk, majd tejszínhabot teszünk rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése